logo PWSZKażdy kto uprawiał sport wie, jak ważną w nim rolę pełni jedzenie. Najlepszym przykładem są piłkarze, których legendarne zwycięstwa bądź porażki, nierzadko pochodziły z decyzji żywieniowych. Dziś znaczenie jedzenia przestało dotyczyć wyłącznie dyscyplin sportowych, ale rozrosło się na dziedziny rekreacji, rehabilitacji, a nawet odnowy biologicznej. Kierunek Dietetyki na studiach przeżywa właśnie prawdziwy renesans, o czym najlepiej wie Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Skierniewicach.




Zanim polscy piłkarze polecieli na zawody, Tomasz Leśniak, główny kucharz Reprezentacji Polski zatrzymał się w hotelu, w którym piłkarze mieli mieszkać i się stołować. Nawiązał współpracę z tamtejszymi kucharzami i już kilka tygodni przed meczami, kucharz sprawdzał certyfikaty żywności i badał świeżości nabiału i mięsa sprowadzanego do hotelu. A do tego dochodziły jeszcze poszczególne diety bądź nawyki żywieniowe zawodników.

Na pozór to może wydawać się błahe, jednakże osoba odpowiedzialna za kuchnię profesjonalnych sportowców, musi być prawdziwym ekspertem swoim fachu. Najczęściej jest to dietetyk, który ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka oraz technologii przygotowywania potraw. Potrafi zaplanować i przygotowywać potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją. Powyższe umiejętności idealnie opisują absolwenta studiów pierwszego stopnia na kierunku Dietetyka na PWSZ w Skierniewicach.

Widząc jak wielowymiarowy jest dzisiaj ten kierunek, uczelnia postanowiła powołać do życia odrębną specjalizację - Dietetyka w rekreacji, sporcie i odnowie biologicznej. Absolwenci tej specjalności będą znać zasady żywienia sportowców i osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Wiedzą w jaki sposób wpływa wysiłek fizyczny oraz zabiegi odnowy biologicznej na wybrane układy (w tym krążenia, oddechowy, mięśniowy, nerwowy i pokarmowy). Potrafią podać zalecenia dietetyczne stosowne do prowadzonego wysiłku fizycznego. Ponadto zdobędą wiedzę i umiejętności dotyczącą zasad treningu zdrowotnego i jego stosowania. Dzięki temu udzielą porady dietetycznej oraz przygotują jadłospisy dla różnych grup sportowców, w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny i cyklu treningowego.

Należy również nadmienić, że w dniach 12-13 października 2018, Wydział Nauk Przyrodniczych i Technicznych oraz Instytut Nauk o Zdrowiu, będą gospodarzami pierwszej Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej. Tematem przewodnim jest “Wielowymiarowość zdrowia”, natomiast patronatem honorowym objął konferencję JM Rektor PWSZ w Skierniewicach i dr Daniel Stos prof. nadzw. Konferencja skierowana będzie do pracowników naukowo-dydaktycznych szeroko pojętego obszaru ochrony zdrowia. Po więcej szczegółowych informacji odnośnie czynnego lub biernego udział, zapraszamy na stronę internetową organizatora.

Jeżeli zainteresował Cię kierunek Dietetyki na PWSZ w Skierniewicach, koniecznie zajrzyj na stronę kandydata na studenta.
!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->